Mikro Dozajlama

Hareketli / Sabit Mikro Dozajlama Sistemleri

Mikro dozaj bir reçete bazında üretim sistemidir. Birden fazla malzemenin değişik oranlarda dozajlandığı ve mikser veya diğer sistemlere iletildiği prosesler için uygun bir çözümdür. Katı veya sıvı dozaj sistemlerinden farklı olarak mikro dozaj sistemlerinde malzeme miktarı 0.1 ile 20 kg arasındadır.
Sistem üç ana gruptan oluşmaktadır.
1) Malzeme stok ekipmanları
2) Besleme ekipmanları
3) Tartı grubu ekipmanları

1) Sisteme malzeme yüklemesi değişik metotlarla yapılabilir. Manuel yükleme için torba atma istasyonları kullanılabileceği gibi pnömatik transport sistemlerinden ya da big-bag boşaltma ünitelerinden yararlanarak da yükleme yapılabilir.
2) Sistemde besleme ekipmanları olarak genellikle küçük helezon konveyörler kullanılmaktadır. Ancak helezonun uygun olmadığı malzemeler için bantlı konveyörler de kullanılabilir. Hassasiyetin sağlanabilmesi amacıyla frekans konvertörü kullanılmaktadır.
3) Tartı grubu, tartımın yapıldığı kefe olarak adlandırılan ekipman ve onu dış ortamdan ayıran kefe kılıfından oluşmaktadır.

Sisteme göre kefe sabit veya hareketli olabilmektedir.


25 yıllık deneyimi ile Ceytaş Paslanmaz, malzemenin akışkanlığı, yoğunluğu, nemlenme özellikleri gibi pek çok kriteri değerlendirerek uygun sistem ekipmanlarını belirler ve müşteri istekleri doğrultusunda sistemin otomasyonunu oluşturur.


Hareketli Mikro Dozaj Ünitesi - Hareketli Kefeli Otomatik Sistem

Bunker yerleşiminin doğrusal bir hat üzerinde olması gereken düzenlemelerde her bunkerden mal alınması için hareketli kefe sistemine geçmek konstrüktif bir zorunluluktur. Hareketli kefe sistemleri, servo motor kontrollü olup, kefenin yumuşak ivmelerle kalkıp duracak şekilde hareket ettirilmesi servo motorun programlanmasıyla sağlanır.

Kefe özel olarak dizayn edilmiş olup, hiçbir pnömatik veya mekanik bağlantı aksamı içermemektedir, çünkü bu tip bağlantılar zamanı içinde kefe hassasiyetini bozmaktadır. Dozaj kefesinin malzemeyle temas eden kısımları, malzemenin akış karakteristiğine göre teflon kaplı veya polisajlı paslanmaz çelikten imal edilmektedir.

Sistemin kontrolü, PLC ve SCADA sistemleriyle gerçekleştirilir. Tüm dozajlama bilgileri haftalık ve günlük raporlar halinde kayıt edilir. Dozajlanacak hammaddeler arasında miktar olarak büyük farklar varsa gerek hareketli gerek sabit kefeli sistemlerde çift kefe sistemi kullanılır.

Reçeteye göre miktarı fazla olan bileşenler yüksek kapasiteli kefede tartılırken miktarı az olan bileşenler düşük kapasiteli kefede tartılır. Genellikle bu iki kefe aynı kılıf içine alınır ve seçilen kefe ekseninin, silo ağzı eksenine hizalanması servo kontrollü olarak gerçekleştirilir.


Hareketli Kefeli Manuel Sistem

Manuel mikro dozaj sisteminde, PC üzerinde oluşturulan reçetelere göre sırasıyla hangi kompanentten ne kadar dozajlanacağı belirlenir ve ünite başındaki operatörün izliyor olduğu ekrana yansıtılır. Operatörün ekrana gelen kompanentin silo numarasına göre dozaj kabını, tartısıyla beraber, o bunkerin altına götürür ve malzemeyi manuel olarak dozajlar. Tartım işlemi bitince butona basarak tartım değerinin bilgisayara kaydını gerçekleştirir. Eğer tartım değeri izin verilen hassasiyet aralığında ise reçete sırasındaki diğer kompanentin silo numarası ekranda görünür. Eğer tartı değeri uygun değilse sistem tartımın yanlış olduğunu belirtir.




CNC Kaynak Kalitesi

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *